Szezon előtt - Június Albániában

2019.06.09. (VASÁRNAP)


Jelentős késéssel indult a Wizzair menetrend szerinti járata Budapestről. Az út rendben ment. A pristinai repülőtérre érkezve átvettem a megbeszélt autót a Hertz-től, (a már megszokott albán lazasággal ment az ügyintézés), és elindultam Tirana irányába. Az út kellemes, néhány rövid megállóval hamar eltelt.


Este elfoglaltam a szállásom. Kis pihenés után elindultam a már jól ismert útvonalakon. A város szokás szerint nyüzsög. A vacsora este 9 körül: házi saláta, pita, csirke-kebab, faszénen grillezett pikáns kolbász, hideg sör és egy raki, a már megszokott korrekt minőségben. A hangulat szuper, a helyiek is élvezik a kellemes estét.
A képen is látható két fiatalember valamilyen oknál fogva nem az étterem teraszán, hanem az autójuk mellett szeretett volna iszogatni és vacsorázni.
Semmi gond, a pincérek pikk-pakk megoldották a helyzetet. Komoly elmélkedés vette kezdetét, ismerősök jöttek-mentek, leültek pár percre, aztán mindenki ment a maga dolgára.

Albániában majdnem minden megoldható…valahogy.


​2019.06.10. (HÉTFŐ)


Kora reggel elindultam egy kis felfedező körútra, Tirana még számomra is új imseretlen kerületében. Így fedeztem fel a helyi “nagybani” piacot.

Uzina Dinamo a neve. Friss, csodálatos zöldségek, gyümölcsök, alapanyagok amerre a szem ellát. Továbbá rengeteg ruha, cipő, táska. Modern, ízléses olasz divattól a legnygyobb prémium világmárkák “olcsóbb, nem teljesen hivatalos” darabjai is megtalálhatóak ebben a kis piac-városban. A ruhák jelentős része természetesen török gyártóktól származik. Aki fel szertné tölteni ruhatárát korrekt áron, és közben egy kis friss kaját is vásárolna, nem talál ennél jobb helyet a városban.Rövid kávészünet a belváros, és a bevásárló utca egyik legkellemesebb (jellemzően helyiek által látogatott) kávézójában, aztán irány a City Lake.

A “City Lake” egy gyönyörű tó és park Tirana egyik legdivatosabb negyede, a Blloku városrész mellett található. Csodálatos felújított park, éttermek, kávézók, bárok mellett a sport szerelmeseinek, és a szimplán kikapcsolódásra vágyóknak is jó uticél. A parkban az egyik legjobb adottságokkal rendelkező modern szabadtéri színpad és koncerthelyszín is megtalálható.

A City Lake-től pár utcányira található Albánia (de szerintem az egész világ) egyik legjobb csokoládé étterme a kimondhatatlan nevű Cioccolatitaliani Tirana. Isteni fagylaltok, desszertek, kávék elegáns környezetben.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.