TIRANAI GASZTROTÚRA (EGY KIS KULTÚRÁVAL FŰSZEREZVE)
Kora délután indulunk Tiranába, Albánia pezsgő és fiatalos fővárosába. Megmutatjuk a legismertebb, és az exklúzívabb, rejtett látványosságokat.
Kb. 1 óra autókázás után első megállónk a Pazari i Ri, vagyis a gyönyörűen felújított bazár-negyed és piac. A piac nem csak turistalátványosság, hisz a helyiek is itt szerzik be a tengerről minden reggel frissen érkezett halat, a hegyekből érkezett friss húsokat, tejet, a völgyekből érkezett egészséges zöldségeket, gyümölcsöket.Minden megtalálható it, mi szem-szájnak ingere. gyógyteák, illatos fűszerek, kézműves termékek tömkelege.
A piacról rövid séta alatt jutunk el a különleges, domború Szkander Bég Térre, ahol megtekinthetjük Kasztrióta György szobrát, a gyönyörűen restaurált mecsetet, és az operaházat. A főtér alatt megnézzük a Bunkart múzeumot, mely emléket állít Albánia egyik legsötétebb korszakának, az Enver Hoxha vezette diktatúrának.
Következő útirányunk az egykori Tiranai Vár, melyből mára kívülről a várfal maradt csak meg. A várfalak között a mindig nyüzsgő fantasztikus kézműves boltok, éttermek és kávézók között sétálunk tovább.
A néhány perc séta a “RAKI MÚZEUMBA” a Komiteti retro-kávézóba és Rakizóba. Közben talékozhatunk Teréz Anya szobrával. A “múzeumban” megkóstoljuk az albánok nemzeti italát a rakit, melyből legalább 40 félét kínálnak.
Sétánk ezután az albán diktátor, Enver Hoxha villája felé vezet a Blloku negyeden át. Ez Tirana legdivatosabb negyede lett mára.
Vacsoránkat a főváros legjobb “kockásabroszos” éttermében, a helyiek által nagyon kedvelt Tavernetta Amazonában költjük el. Az ételek kizárólag faszénen készülnek, és a legmagasabb minőségűek. Igazi gasztronómiai élmény, autentikus albán különlegességekkel.