BORKÓSTOLÓ GASZTRO-TÚRA A "DUKA" BORÁSZATBAn
Fantasztikus nap, jobbnál jobb borokkal és ételekkel Albánia egyik legjobb (és legszebb) borászatában.
Programunk kora-délután kezdődik. Első megállónk a Kavaja-szikla, ahonnan lélegzetelállító a kilátás a Durresi Öbölre.
Durresben egy rövid séta során megnézzük a római-kori Amfiteátrumot, mely a Balkán-félsziget legnagyobb ilyen jellegű történeti emléke. Megcsodáljuk a főteret és a nagymecsetet. Ezután tovább indulunk a DUKA borászatba, Albánia egyik legszebb borvidékére.
A DUKA borászat Qerret-től nagyjából egy órányira, az Ishëm folyóvölgy dombjai között bújik meg. Az albán agroturizmus igazi gyöngyszeme minegy 5 hektáron terül el. Mint Albániában sok helyen, itt is rendkívül fontosnak tartják a természetközeliséget. A szőlőt hagyományos, biodinamikus gazdálkodással művelik.
A mellett, hogy Albánia legjobb borait itt készítik, a borászat fantasztikus éttermet is üzemeltet.
A KÓSTOLÓ:
Bortúránk során megismerjük a borászat történetét, s természetesen szétnézünk mind a tőkék között, mind a feldolgozó egységekben és pincékben.
Négy féle bort, és két szőlőből készült párlatot "Raki"-t fogunk kóstolni, miközben elfogyasztjuk a fantasztikusabbnál fantasztikusabb ételeket.
A borok:
Merlot
Cabernet Sauvignon
Tempranillo
Fehér "Shesh"
Az ételek:
Tapas-stílusú autentikus albán fogások, a legminőségibb és legfrissebb alapanyagok felhasználásával:
Friss helyi fehér sajt, méz, rózsabors
Szezonális saláta
Grillezett sütőtök parmezánnal
Grillezett birs, dió, méz
Albán csicseriborsó krém
"Turshi" fermentált albán savanyúságok
Helyben sütött kenyér
Marinált oliva, narancs
Sült céklák