GASZTROTÚRA

Aki már járt Albániában elmondhatja, hogy az alapanyagok, ételek és italok, még egy olyan minőséget képviselnek, mely a ma megszokott utazások során sajnos már ritkán elérhetőek.


Ezért is fektetünk “kalandjaink” során nagy hangsúlyt a minőségi, sok esetben organikus, autentikus gasztronómiai élményekre.

Persze van aki megelégszik a tömegétkeztetés által nyújtott minőséggel, de aki egy kicsit nyitott (és persze szeret jókat enni és inni), nem fog csalódni!

Közösen fedezzük fel Albánia piacait, megismerkedünk az őstermelőkkel, (igazi) kézműves mesterekkel, és a jobbnál jobb éttermekkel, legyen az “kockásabroszos” grill-kocsma vagy exklúzív különlegességekkel teli csillogó bisztró.


Néhány albán különlegesség:


Qofte (csofte)

Tulajdonképpen fasírt, a szerb csevapcsicsa és a román mics albán megfelelője.  Általában többféle húsból (malac, borjú, bárány) készül, és ilyen hosszúkásra formázzák, de van kerek, lapos változatban is. Mindenhol kapni lehet, még az olyan kis lokálokban is, ahol első látásra azt hinnénk, hogy csak italt mérnek.


Tave dheu

Húsdarabok (általában borjú) vagy zöldségek gjiz-zel (a mi túrónkhoz hasonló) összefőzve, kis cserépedényben készítve és tálalva. A “tave” edényt jelent, a “dheu” pedig földet, agyagot. Tehát a tave dheu-t úgy fordíthatjuk, hogy agyagedényben készült étel. Mivel az agyagedény nagyon tartja a hőt, mikor kihozzák, az étel még rotyog. Nem csak hússal, de mindenféle zöldségekkel is készítik.


Byrek

A burek, albánul byrek [e.: bürek] az az étel, amit Albániában mindenhol, de tényleg mindenhol kapni lehet, és nagyon finom.

A bureket számtalan verzióban készítik, és annál finomabb, minél több réteg tésztát teszünk egymásra, mindegyiket vajjal megkenve, úgy, mint a rétest. Lehet hajtogatással is készíteni, ilyenkor a nagy tészta széleit hajtogatjuk a közepe felé, miután megtöltöttük a tetszőleges töltelékkel. Lehet készíteni egyben kerek vagy szögletes tepsiben, és lehet külön-külön egyes adagokban, a “byrektore”-kban mindkét fajtát árulják.

A bureket számtalan verzióban készítik, és annál finomabb, minél több réteg tésztát teszünk egymásra, mindegyiket vajjal megkenve, úgy, mint a rétest. Lehet hajtogatással is készíteni, ilyenkor a nagy tészta széleit hajtogatjuk a közepe felé, miután megtöltöttük a tetszőleges töltelékkel. Lehet készíteni egyben kerek vagy szögletes tepsiben, és lehet külön-külön egyes adagokban, a “byrektore”-kban mindkét fajtát árulják.


Forrás: https://albania.cafeblog.hu



EGY KIS ÍZELÍTŐ...

FRISSESSÉG ÉS VÁLTOZATOSSÁG

Kalandjaink során felkeressük azokat az őstermelőket és kézműves mestereket, akik több évszázados hagyományokra építve folytatják a különlegesebbnél különlegesebb - és nagyon finom - sajtok, lekvárok, borok, pálinkák, és egyéb ínycsiklandozó ételek/italok előállítását.


Ellátogatunk a (szerintünk) legjobb éttermekbe, legyen az mediterrán halsütöde a tenger partján, vagy autentikus albán ételkülönlegességeket kínáló taverna.

Piknikek, albán nagymamák által összeállított házi menüsor, mindenki találni fog kedvére valót!



Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!